Wanneer relatietherapie?

silhouette of hugging couple

Foto van Oziel Gómez

Of je nu verloofd bent, pas getrouwd bent of al eeuwen getrouwd bent, elke therapeut zal je vertellen dat het helpt om met iemand te praten voordat er een probleem met een partner ontstaat. Door proactief relatiecounseling in te schakelen, ben je beter voorbereid om met veelvoorkomende, zij het stressvolle situaties als koppel om te gaan.

Dat gezegd hebbende, als je nog geen therapeut hebt, of als je niet helemaal achter het idee staat om hulp te zoeken voordat een probleem zich voordoet, zijn er een aantal signalen die aangeven wanneer je relatietherapie moet zoeken.

Wanneer zich een probleem voordoet, maar je weet niet hoe je erover moet praten.

Zelfs de meest liefdevolle relaties zullen stressvolle situaties ervaren.  Het is stil waar het nooit waait. Er zullen zich altijd problemen voordoen in je relatie, maar er zijn momenten waarop er een probleem is dat op de achtergrond op de loer ligt en geen van jullie beiden de beste manier heeft gevonden om het met elkaar te bespreken of een mogelijke oplossing te zien. Het advies inwinnen van een neutrale derde partij kan een enorm positief effect hebben dat oplossingen biedt waar niet aan is gedacht, evenals het introduceren van nieuwe tools om mee te werken binnen je relatie. Soms kan bijvoorbeeld een relatiecheckup onder leiding van een therapeut helpen om problemen helder te krijgen en via gesprekstools een oplossing te vinden.
Wanneer jij of je partner moeite hebben om met elaar te babbelen en vooral niet over gevoelens kunt praten.
Communiceren hoe je je voelt kan moeilijk zijn, maar actief luisteren naar en ontvankelijk zijn voor hoe iemand anders zich voelt, kan net zo uitdagend zijn. Omdat we niet veel leren over communicatie, relaties, geestelijke gezondheid of seks, huwelijkstherapie of relatietherapie, is dit misschien een van de weinige plaatsen om vaardigheden te leren die niet alleen je relatie met je partner kunnen helpen, of partners, maar elke relatie in je leven.

De reden? Relatietherapie legt grote nadruk op het belang van niet alleen het delen van uw eigen zorgen, maar ook leren luisteren en volledig ontvankelijk zijn. Als we leren luisteren, kunnen we effectiever luisteren naar iedereen waar we om geven.

Als je niet helemaal zeker weet wat er aan de hand is, maar er wel duidelijk iets is.

orange string light

Foto van Elias Maurer

Een van de krachtigste dingen die relatietherapie (en therapie in het algemeen) kan leren, is het vermogen om emoties te identificeren. Als we leren hoe we onze emoties kunnen identificeren, beheren en communiceren, kunnen we op een gezonde manier over onszelf delen met iedereen die we willen.

Relatietherapie is altijd nuttig, niet alleen wanneer er iets groots aan de hand is.

Als je het gevoel hebt dat je vastzit in een probleem, maar de relatie (nog) niet wilt beëindigen

Hebben jij en je partner ruzie over een specifieke kwestie, tot het punt waarop het je relatie beïnvloedt, maar niet zozeer dat je het huwelijk of de relatie wilt afblazen of een echtscheiding wilt aanvragen?

Als je merkt dat je in een impasse zit en hebt geprobeerd erover te praten of hebt geprobeerd het probleem op een andere manier te benaderen, maar nog steeds hetzelfde negatieve of niet-productieve resultaat krijgt; relatietherapie kan de communicatiekanalen tussen u en jouw partner openen en je helpen een voor beide partijen voordelige oplossing te vinden.

Koppels moeten erkennen dat groei in een relatie essentieel is voor langdurige banden en dat sommige groei gepaard gaat met ongemakkelijke momenten. Relatietherapie stelt een koppel in staat om op een positieve manier met die momenten en veranderingen om te gaan.

Wanneer een terugkerend probleem is opgelost

Stel dat relatietherapie jouw problemen heeft helpen oplossen. Dan is een regelmatig terugkomen naar je therapeut een goed idee. Het is de stok achter de deur om beiden uw best te blijven doen.

Dat moet niet vaak gebeuren maar bijvoorbeeld op maandelijkse basis of om de twee maanden, gewoon om jezelf alert te houden dat je voor je therapeut kunt uitleggen hoe de afgelopen periode is verlopen. Zie het als een onderhoudsbeurt voor uw relatie. Door dit te doen, kun je eventuele zorgen beheersen wanneer ze zich (opnieuw) voordoen, terwijl je ook gezonde strategieën leert om  de kans op herhaling te overwinnen.

Je nieuwe relatie heeft wat haken en ogen gekregen

Oké, dus stel dat je niet getrouwd of verloofd bent, maar je hebt een relatie of hoopt er een aan te gaan. Of misschien ben je getrouwd of verloofd, maar het is allemaal zo snel gegaan.

Hoe het ook zij,  relatietherapie kan hier enorm heilzaam zijn. Als je op zoek bent naar indicatoren [om hulp te zoeken], beoordeel dan hoe gelukkig je bent in je

person sitting in a chair in front of a man

Foto van charlesdeluvio

relatie en kijk naar de gebieden waar je het goed hebt en de gebieden waar je je gefrustreerd voelt.  Misschien bloeit je seksleven, maar veroorzaakt jouw communicatie rond huishoudelijke taken veel spanning, of misschien is jouw dagelijks leven in orde, maar voel je je niet verbonden met je partner. Alles wat je wil veranderen of verbeteren of aanpassen is een goede reden om naar huwelijkscounseling/relatietherapie te gaan.

Wacht niet tot er zich iets ernstigs voordoet zoals overspel  of een ruzie waarbij één van de twee vertrekt.

De eerste stap is het erkennen dat er mogelijk een probleem is, de tweede is leren hoe je je partner erover kunt benaderen. Zoals bij elk

serieus gesprek met koppels, is het belangrijk  om een ​​geschikt moment voor de discussie te kiezen. Kies het juiste moment voor een rustig, kalm gesprek. Val je partner niet aan als hij/zij binnenkomt na een lange dag werken. Op dat moment kan je partner juist heel  defensief en boos op je worden. Kies een moment waarbij je  ​​wederzijds rustige tijd vindt en waarin jullie je allebei op elkaar kunnen concentreren zonder afleiding.

man kissing woman on forehead

Foto van Victoria Roman

Bij het benaderen van het onderwerp is het ook belangrijk om eerlijk te zijn over hoe je je voelt en verantwoordelijkheid te nemen voor je emoties. Wees eerlijk, niet kwetsend; geef je partner niet de schuld als je uitdrukt hoe je je voelt. Het is belangrijk om eigenaar te worden van wat je voelt en hoe je mogelijk ook zelf hebt bijgedragen aan het gedrag dat tot de gekwetste gevoelens heeft geleid. Met verwijten kom je nergens.

Begin met het vragen om een moment vast te leggen om er rustig over te praten. Bijvoorbeeld: ‘Hé, ik wil met je praten over onze relatie en enkele van de communicatieproblemen die we hebben gehad. Wanneer heb je daar tijd voor?’

Zodra je een tijdstip hebt vastgelegd,  is het tijd om je zorgen te erkennen.  Begin met : ‘Ik weet dat __________’ Dit is om je partner te laten weten dat je het landschap begrijpt van wat er gaande is; je zou het de olifant in de kamer kunnen noemen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Ik weet dat we al drie maanden geen seks hebben gehad’ of ‘Ik weet dat we het idee om naar relatietherapie te gaan al regelmatig naar voor hebben gebracht, maar we komen maar niet tot een beslissing.’

Geef ook aan hoe je je voelt. ‘Ik ben bang dat als we niet samen naar therapie gaan, we wrok zullen opbouwen en het helemaal fout gaat lopen tot het te laat is voor ons twee.’

Ten slotte, bied een oplossing aan. Je zou kunnen zeggen: ‘Wat ik graag zou willen doen is…’ of ‘Wat ik zie als een mogelijke stap voorwaarts is…’ gevolgd door ‘Wat denk je?’ of ‘hoe klinkt dat?’ Bijvoorbeeld: ‘Ik zou graag een paar therapeuten bellen en zoeken naar aan afspraak, hoe klinkt dat?’

Wat te doen als uw partner relatietherapie afwijst? In het geval dat je partner absoluut weigert deel te nemen aan relatietherapie, kun je er nog steeds baat bij hebben om alleen te gaan. Alleen counseling zoeken is een misschien een  manier om je te helpen met je gevoelens om te gaan en je hulpmiddelen te bieden zodat een betere relatie met je partner mogelijk wordt.

man in gray crew neck t-shirt sitting beside woman in black shirt

Foto van Brian Lundquist

Onthoud: het kost tijd en misschien in jouw ogen veel geld.

Alle therapie kost tijd. Relatietherapie is niet anders. Voor sommige paren kan soms slechts één sessie volstaan, terwijl het voor andere paren

meer dan een jaar toegewijd werk kan vergen. En het kost misschien veel geld in jullie ogen. Dat klopt ook, therapeuten werken niet goedkoop.Voor het bedrag dat je betaalt kun je heerlijk gaan shoppen, lekker gaan eten, ontspannen naar een optreden gaan, enz.

Vergeet wel niet dat therapeuten als zelfstandigen werken, niet gesubsidieerd worden en ook heel wat kosten hebben : ze moeten investeren in een praktijkruimte, zelf inrichten of huren, verwarmen, verzekeringen, enz. Ze moeten bovendien vaak meer dan  de helft van het bedrag dat jij betaalt afgeven aan belastingen, aan sociale zekerheid (RSZ), boekhouding enz…

Een zelfstandig therapeut heeft ook geen loon als hij ziek wordt, vakantie neemt of door welke reden ook geen cliënten ziet.  Vergelijk met een bezoekje aan je garage voor je auto. Je betaalt met alle plezier een groot bedrag voor het onderhoud van je auto om te zorgen dat je rijklaar bent en op je auto kunt vertrouwen. Durf dan ook investeren in onderhoud van je relatie, zodat je ook daar op kunt vertrouwen.